Alkaliczny, nisko pianowy, chlorowy płyn do mycia i dezynfekcji. Eco Chlor jest płynem dedykowanym do mycia i dezynfekcji w przemyśle spożywczym i przetwórstwie i produkcji mlecznej. Jako chlorowy płyn wykazuje doskonałe właściwości dezynfekcyjne, bakterio i grzybobójcze.
- Eco Chlor zawiera wodorotlenek sodu i podchloryn sodu, inhibitory korozji i substancję zapobiegającą pienieniu,
- nisko pianowy o właściwościach myjąco- dezynfekujących, wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze,
- przeznaczony do mycia i dezynfekcji instalacji CIP w mleczarstwie, produkcji napojów i browarach,
- zalecany również do mycia i dezynfekcji pojemników w myjkach automatycznych (przemysł mięsny, rybny, piekarnie, przetwórstwo owocowo-warzywne),
- oraz do mycia i dezynfekcji mechanicznego posadzek, ścian, stołów roboczych, maszyn i igieł nastrzykiwarek,
- może być stosowany w obiegu zamknięty, do mycia ręcznego, jak i nałożenia przez oprysk,
- odtłuszcza myte powierzchnie i usuwa zabrudzenia białkowe,
- do mycia powierzchni i sprzętów mających kontakt z żywnością
Sposób użycia:
- Myjka pojemników: na urządzeniu ustawić temperaturę 30-40 'C, przeprowadzić mycie w stężeniu roboczym 0,3-0,5%. Po myciu wypłukać pojemniki czystą wodą.
- C.I.P.: przepłukać system zimną wodą, następnie napełnić system roztworem roboczym 0,3-2,0% o temperaturze 50 – 60 'C na okres 15 minut. Po myciu przepłukać system czystą wodą.
- Mycie ręczne: Myć i dezynfekować stosując roztwór roboczy 0,3-1,0% o temperaturze maksymalnie 40 'C. Działanie bakteriobójcze wykazuje po 5 minutach kontaktu, działanie grzybobójcze po 15 minutach kontaktu. Po myciu spłukać czystą wodą.